Fylld lammsadel

Fylld lammsadel
Foto: TV4

Denna mycket dekorativa lammkrona serveras fylld med köttbitar. Kronan gör du lättast genom att binda ihop lammsadeln med bomullsgarn. Köttet kryddas med kardemumma, nejlikor, kanel och ingefära. Servera currykryddat ris till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 lammsadel, ca 2 kilo
  • 500 g magert lammkött
  • 1 gul lök
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 0,25 tsk peppar
  • 0,25 tsk malen kanel
  • 0,25 tsk malen kardemumma
  • 0,25 tsk malda nejlikor
  • 0,25 tsk malen ingefära
  • 160 g kokt ris
  • 50 g russin
  • 60 g rostade mandlar
  • 3 hårdkokta ägg

Gör så här

  1. Hårdkoka äggen och koka riset. Skär den mindre mängden lammkött i små tärningar och skala och hacka löken. Lägg lammtärningarna och löken i en kastrull, häll över vattnet och koka det ca 20 minuter, tills 4 msk av vätskan återstår.
  2. Sätt ugnen på 150°. Bind ihop lammsadeln till en krona med hjälp av bomullssnöre och lägg den i en smord, ugnssäker form. Lägg fyllningen i mitten och täck överdelen av kronan och fyllningen med aluminiumfolie. Stek lammsadeln i nedre delen av ugnen i ca 2 1/2 timme, ta bort folien de sista 15 minuterna av stektiden.
  3. Blanda riset med salt, peppar, kanel, kardemumma, nejlika och ingefära. Blanda ner russin och hälften av mandlarna. Lägg risblandningen i bottnen på en smord ugnssäker form. Låt riset bli varmt samtidigt som köttet steker de sista 15 minuterna. Skala äggen och skär dem i klyftor. Lägg upp kronan på riset och garnera med äggklyftorna och resten av mandlarna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept