Fylld amerikansk kalkon

Fylld amerikansk kalkon
Foto: TV4

Servera kalkonen med fyllningen i separat skål och den goda såsen. I USA äter man cranberries till. Vi tar lingonsylt.

6 augusti 2009
Visa mer
810

Du behöver

  • 1 kalkon, ca 3 kg
  • 50 g smör
  • salt och malen vitpeppar
  • Fyllning:
  • 30 g smör
  • salt och malen vitpeppar
  • 12 skivor vitt formbröd
  • 5 stjälkar blekselleri
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1,5 tsk stötta lagerblad

Sås:

  • 5 dl kycklingbuljong
  • 25 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 tsk kinesisk soja

Till servering:

  • lingonsylt
  • kokta haricots verts med mandelspån
  • potatismos

Gör så här

  1. Fyllning: Hacka den gula löken och sellerin. Skär brödskivorna i tärningar. Fräs selleri och lök i smöret. Häll i brödtärningar, timjan, lagerblad, salt och peppar och blanda.
  2. Kalkon: Gnid in kalkonen med salt och vitpeppar. Fyll den med brödblandningen. Lägg kalkonen på ett galler i en långpanna. Häll kycklingbuljongen i bottnen på långpannan. Smält smöret. Stek kalkonen i 175° ugn, ca 45 minuter per kilo. Börja med att steka ryggen, sedan sidorna och till sist ovansidan. Pensla med smält smör mellan varven. Ta ut och svep in kalkonen i folie.
  3. Sås: Sila buljongen från långpannan. Smält smöret. Ta kastrullen av värmen och rör ner mjölet. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och späd med buljongen, lite i taget. Krydda med salt och peppar. Häll i grädden. Låt puttra i 5 minuter. Sätt färg och ytterligare sälta på såsen genom att röra ner sojan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept