Fusilli primavera

35 m
4
Fusilli primavera
Foto: TV4
35 m
4

Du behöver

  • 400 g fusilli
  • 200 g färsk grön sparris
  • 150 g prociutto crudo (italiensk lufttorkad skinka)
  • 5-6 soltorkade tomater i olja
  • 3 salladslökar
  • 1 klyfta vitlök, gärna färsk
  • 50 g färsk babyspenat
  • 50 g rucola
  • 150 g mascarpone
  • citron, rivet skal
  • 1 dl färskriven parmesanost
  • 2 msk persilja, hackad
  • 1-2 tsk färsk mynta, hackad
  • 0,5 dl basilikablad, strimlade + extra till servering
  • 50 g mandelspån, rostade
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • parmesanost, att strö över portionerna

Gör så här

  1. Skölj sparrisen och skär bort den nedersta, grövsta delen av stjälken. Skär den sedan i bitar men spara några tunna fina stjälkar eller toppar, för att dekorera portionerna med. Koka dem i lättsaltat kokande vatten i ca 2-3 minuter, tills sparrisen mjuknat något med fortfarande är rejält spänstig. Häll av kokvattnet och skölj snabbt av med kallt vatten.
  2. Skär prociutton i små bitar och tomaterna i strimlor.
  3. Skär salladslöken i ringar och skiva vitlöken tunt. Skölj spenat och rucola. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna och fräs lök och sallad i ett par minuter.
  4. Lägg mascarponen i en skål. Rör i citronskal, parmesanost, persilja, mynta, basilika, salt och peppar. Blanda sedan i tomatstrimlorna.
  5. Koka pastan al dente i lättsaltat vatten enligt anvisningen på förpackningen.Häll av vattnet i ett durkslag (spara några skedar av vattnet för att späda såsen) och häll sedan tillbaka den varma pastan i kastrullen.
  6. Rör snabbt ner mascarponeblandningen (den ska inte kokas), blanda noga och späd med en sked pastavatten om det behövs.
  7. Vänd sist ner sparrisbitarna, prosciutton och den rostade mandeln (egen rostad eller köpt rostad).
  8. Servera pastan överströdd med parmesanost och toppad med basilikablad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept