Funfetti cake

Funfetti cake
Foto: Alisa Bandell

Funfetti cake

Av: Alisa Bandell

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

45 m

Den perfekta partytårtan! Len, saftig och färgsprakande vaniljtårta, som gjord för firande!

Ingredienser

portioner bitar

Bottnar

  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 äggvitor
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt
  • 1 dl färgstarkt strössel, utan smak

Vaniljsmörkräm

  • 450 g smör, rumsvarmt
  • 6 dl florsocker
  • 1,5 tsk vaniljextrakt eller 1 msk vaniljsocker
  • 0,75 dl vispgrädde

Tårtan

  • strössel, till dekoration

Gör så här

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ihop strösocker, vaniljsocker och smör.
  3. Tillsätt äggvitorna och vispa tills det är krämigt.
  4. Vispa ner mjölken.
  5. I en separat skål, blanda vetemjöl, bakpulver och salt.
  6. Sikta ner mjölblandningen i bunken och vispa snabbt ihop
  7. Rör i strössel.
  8. Smöra och bröa tre formar (15–18 cm i diameter) eller baka i omgångar med en form. Häll smeten i formarna/formen.
  9. Grädda i cirka 15 minuter, testa med sticka. Låt svalna.

Vaniljsmörkräm

  1. Vispa smör fluffigt i några minuter.
  2. Tillsätt florsockret och vaniljextraktet, fortsätt vispa tills det är fluffigt.
  3. Rör ner vispgrädden.

Tårtan

  1. Lägg ihop tårtan genom att varva tårtbottnar med smörkräm och spackla sedan hela tårtan med krämen. Dekorera med strössel runt om tårtan.