Fullkornsbröd på surdeg

Fullkornsbröd på surdeg
Foto: TV4

Det här brödet blir saftigt och får en knaprig skorpa. Det är tungt att arbeta degen för hand eftersom den är väldigt lös, så en hushållsassistent behövs.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

Blötläggning:

  • 5 dl vatten
  • 1,5 dl rågkross
  • 3 dl rågflingor
  • 0,75 dl linfrö

Raskdeg:

  • 300 g SURDEG
  • 50 g jäst
  • 125 g rågmjöl,fint
  • Deg:
  • 5 dl naturell yoghurt
  • 0,5 dl sirap,mörk
  • 4 dl rågmjöl,fint
  • 7 dl rågsikt
  • 4 dl vetemjöl special
  • 4 dl solroskärnor
  • 0,5 dl honung

Gör så här

  1. Dag 1: Värm vattnet till 85°. Lägg rågkross, rågflingor och linfrö i blöt i vattnet över natten.
  2. Dag 2: Gör en raskdeg genom att blanda ner surdeg, jäst och fint rågmjöl i de blötlagda kornen. Låt stå i 1 timme. Tillsätt yoghurt, sirap, salt, fint rågmjöl, rågsikt, vetemjöl special, solroskärnor och honung och arbeta degen kraftigt i hushållsassistent i minst 5 minuter. Låt degen jäsa i bunken i 1 timme.
  3. Fördela den kladdiga degen i 4 smorda formar som rymmer 11/2 liter. Pensla ytan med vatten och jäs i formen i 1 timme. Sätt ugnen på 250°. Sätt in bröden i den varma ugnen. Sänk till 175° efter 5 minuter och baka klart brödet i ca 45 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept