Det här brödet blir saftigt och får en knaprig skorpa. Det är tungt att arbeta degen för hand eftersom den är väldigt lös, så en hushållsassistent behövs.
Dag 1: Värm vattnet till 85°. Lägg rågkross, rågflingor och linfrö i blöt i vattnet över natten.
Dag 2: Gör en raskdeg genom att blanda ner surdeg, jäst och fint rågmjöl i de blötlagda kornen. Låt stå i 1 timme. Tillsätt yoghurt, sirap, salt, fint rågmjöl, rågsikt, vetemjöl special, solroskärnor och honung och arbeta degen kraftigt i hushållsassistent i minst 5 minuter. Låt degen jäsa i bunken i 1 timme.
Fördela den kladdiga degen i 4 smorda formar som rymmer 11/2 liter. Pensla ytan med vatten och jäs i formen i 1 timme. Sätt ugnen på 250°. Sätt in bröden i den varma ugnen. Sänk till 175° efter 5 minuter och baka klart brödet i ca 45 minuter.