Fullkornsbröd av fyra sädesslag

Fullkornsbröd av fyra sädesslag
Foto: TV4

Ett gott och saftigt matbröd. Det blir en stor och tung deg, så om du använder matberedare behöver du den starka degblandaren med utväxling. Den klarar upp till 7 dl degvätska. Det går förstås lika bra att knåda degen för hand. Tänk bara på att arbeta den riktigt länge.

26 januari 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • 11-12 dl specialvetemjöl
  • 5 dl mjölblandning, av typen Fyra sädesslag
  • 3 dl fullkornsmjöl
  • 1 dl vetekross
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 msk anis
  • 0,5 msk fänkål
  • 1,5 paket jäst, 75 g
  • 50 g smör
  • 7,5 dl ljummet vatten

Gör så här

  1. Blanda 11 dl vetemjöl, mjölblandning, fullkornsmjöl,vetekross, salt, socker, anis och fänkål. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet och häll i vattnet. Värm till 37°. Lös jästen i lite av degvätskan. Spä sedan med resten. Blanda ner mjölblandningen, lite i taget. Arbeta samman till en tung deg. Låt degen jäsa ca 30 minuter.
  2. Arbeta igenom degen ordentligt, minst 5 minuter. Använder du matberedare tar det ett par minuter. Stjälp upp degen. Forma 2 avlånga bröd och lägg dem i smorda formar. Strö lite grahamsmjöl på ytan, nagga med en gaffel. Låt jäsa 30 minuter.
  3. Grädda bröden i knappt 200° 30-35 minuter. Knacka på bröden. Om det låter ihåligt är de färdiga. Slå bröden ur formarna och låt dem kallna under handduk på galler.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept