Fryst chokladmoussetårta

Fryst chokladmoussetårta
Foto: TV4

En given succé. Du gör tårtan färdig i förväg och behöver bara ta fram den ur frysen en stund innan den ska serveras. Täck den noga med plast om den ska stå mer än någon dag i frysen. Använd gärna fin, mörk choklad.

26 januari 2009
Visa mer
12

Du behöver

  • 100 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 uppvispat ägg
  • Fyllning:
  • 150 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 msk snabbkaffe
  • 1 msk hett vatten
  • 3 äggulor
  • 3 msk florsocker
  • Chokladströssel

Gör så här

  1. Mixa en smuldeg av smör, socker och mjöl. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop degen. Tillsätt 1 msk vatten om degen känns för torr. Lägg degen i plastpåse i kylen 1 timme.
  2. Värm ugnen till 225°. Kavla ut degen och klä en pajform med löstagbar kant. Vik en smal remsa av aluminiumfolie över kanten, så degen inte glider ner och nagga bottnen. Grädda klart mitt i ugnen ca 20 minuter.
  3. Smält chokladen över knappt sjudande vattenbad. Vispa grädden tjock. Rör ner gulorna en i sänder i den svalnade chokladen. Rör ut kaffepulvret i det heta vattnet. Tillsätt florsocker och kaffe och vänd försiktigt ner grädden. Blanda till en jämn smet och bred moussen över den kalla bottnen. Strö på chokladströssel och ställ tårtan i frysen. Servera den halvtinad.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept