Frukttarteletter med mandelkräm och crème pâtissière

20 stycken
20 stycken

Du behöver

  • frukt och bär efter smak

Mandelcrème

  • 150 g rörsocker
  • 150 g rumstempererat smör
  • 150 g mandelmjöl
  • 150 g ägg (ca 3 stycken)
  • 20 g dinkel eller annat ljust mjöl

Tartelettbotten

  • 200 g siktat dinkelmjöl
  • 100 g rörsocker
  • 100 g smör
  • 1 nypa havssalt
  • 40 g ägg (1 litet ägg)

Crème pâtissière

  • 100 g äggula (ca 5 stycken)
  • 50 g stenmalet vete- eller dinkelmjöl, siktat
  • 100 g rörsocker
  • 500 g mjölk (5 dl)
  • 1 vaniljstång
  • 75 g smör, rumstempererat
  • 1 nypa havssalt

Gelé

  • 0,5 vaniljstång
  • 250 g kallt vatten (2,5 dl)
  • 0,5 apelsin, zest och saft av
  • 0,5 citron, zest och saft av
  • 300 g rörsocker
  • 5 blad färsk mynta
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 passionsfrukt

Gör så här

  1. Mandelcrème
    Rör ihop socker och smör tills du får en jämn smet.
  2. Blanda i mandelmjölet, lite i taget, och rör till en slät kräm.
  3. Tillsätt äggen, ett i taget. Varje ägg ska arbetas in i krämen innan nästa tillsätts.
  4. Sikta ner vetemjölet och blanda försiktigt med en slickepot. Lägg krämen i en spritspåse till senare.
  5. Tartelettbotten
    Sila smöret med mjöl och socker mellan händerna tills du får en sandliknande konsistens. Observera att det ännu inte ska få en slät degkonsistens.
  6. Tillsätt äggen och blanda till en kompakt deg. Plasta in och låt vila i kylen i 1 timme.
  7. Ta fram tartelettdegen på ett mjölat bakbord och knåda degen med händerna tills du får en jämn deg. Kontrollera om den är färdig genom att ta en bit deg och forma till en boll, tryck till med fingret - om kanterna inte krackelerar är degen bra. Plasta in degen och lägg den i kylen tills degen har blivit helt kall igen.
  8. Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut degen ganska tunt (2-3 mm)och skär eller stansa ut små runda bitar som passar perfekt i dina tartelettformar.
  9. Baka tartelettformarna i mitten av ugnen i 10 minuter och höj sedan värmen till 200 grader.
  10. Ta tartelettbottnarna ur formarna och spritsa lite mandelcrème i varje. Grädda i ytterligare 10-12 minuter. Låt svalna.
  11. Crème pâtissière
    Vispa äggulan med mjöl, salt och hälften av sockret.
  12. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även i stången. Tillsätt mjölk och socker och koka upp.
  13. Tillsätt lite av den kokande mjölkblandningen i äggsmeten och häll sedan över äggblandningen i kastrullen. Koka upp igen medan du vispar kraftigt.
  14. Häll över krämen i en skål och rör om med en slickepott tills smöret har smält.
  15. Täck krämen med plastfilm (plasten ska vara i direktkontakt med krämen) och ställ in i kylen i några timmar eller tills den har blivit kallt.
  16. Vispa crème pâtissièren tills alla klumpar har försvunnit och krämen är slät och len. Spritsa i krämen och fördela frukterna fint på varje tartelett.
  17. Gelé
    Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka någon minut bara. Låt svalna och pensla direkt på frukten för en fin glans och en ljuvlig smak.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept