Fruktsallad i kakskål med knäcklock

Fruktsallad i kakskål med knäcklock
Foto: TV4

Detta är en perfekt avslutning på festmåltiden, använd de frukter och bär som du har tillgång till. Knäckgallret är inte nödvändigt men är lättare att göra än det ser ut.

12 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 äggvitor
  • 100 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • Fyllning:
  • 1 bit melon
  • 1 apelsin
  • 1 äpple
  • 1 päron
  • 16 jordgubbar
  • hallon
  • björnbär
  • 1 dl vanijkräm

Gör så här

  1. Skålar: Värm ugnen till 225°. Rör smör och socker vitt och pösigt, vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner äggvitorna i smöret. Blanda ner mjölet och rör till en slät smet. Rita ringar, ca 12 cm i diameter, på bakplåtspapper och bre ut smeten tunt i ringarna. Grädda plattorna mitt i ugnen i 4–5 minuter, kanterna ska börja bli bruna. Lossa kakorna genast, lägg dem över en upp och nedvänd kopp eller liten skål och forma till vågiga skålar, de stelnar fort. Övertaliga skålar kan förvaras torrt till annat tillfälle.
  2. Knäckgaller: Smält socker i vattnet på svag värme och låt koka tills det blir en ljusbrun smet. Olja utsidan på en metallsoppslev och ringla karamellsmeten över sleven så att det formar ett galler, låt svalna och lossa. Stelnar smeten under tiden kan den värmas.
  3. Skär en fruktsallad med frukt och bär efter säsong och tillgång. Lägg ett par skedar vaniljkräm i bottnen av kakskålarna och fyll på med fruktsalladen. Lägg på knäckgallret och servera genast, kakskålen blir fort blöt i bottnen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept