Fruktkaka med portvin

Fruktkaka med portvin
Foto: TV4

Varför bara äta fruktkaka till jul? Denna saftiga portvisndränkta mjuka kaka smakar alltid gott.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1 dl russin
  • 50 g fikon, finskurna
  • 1 dl portvin
  • 200 g smör
  • 200 g strösocker
  • 4 st äggulor
  • 50 g valnötter, grovt hackade
  • 200 g vetemjöl (ca 3 1/2 dl)
  • 4 st äggvitor, hårdvispade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg russin och fikon i en skål och slå på vinet. Låt det dra över natten.
  2. Smöra och brödströ en rymlig kakform väl. Rör smör och socker vitt och pösigt och tillsätt gulorna en i sänder. Rör väl mellan varje.
  3. Rör ned frukt, vin och nötter och därefter mjölet. Vänd sist ned vitorna försiktigt och bred ut smeten i formen.
  4. Grädda kakan på nedersta falsen i ugnen ca 1 timme och öppna inte luckan de första 45 min för att pröva om kakan är klar. Kakan är godast efter ett par dagar. Förvara den i duk i tätslutande burk.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept