Varför bara äta fruktkaka till jul? Denna saftiga portvisndränkta mjuka kaka smakar alltid gott.
Ingredienser
1 dl russin
50 g färska fikon, finskurna
1 dl portvin
200 g smör
200 g strösocker
4 äggulor
50 g valnötter, grovt hackade
200 g vetemjöl [ca 3 1/2 dl]
4 äggvitor, hårdvispade
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Lägg russin och fikon i en skål och slå på vinet. Låt det dra över natten.
Smöra och brödströ en rymlig kakform väl. Rör smör och socker vitt och pösigt och tillsätt gulorna en i sänder. Rör väl mellan varje.
Rör ned frukt, vin och nötter och därefter mjölet. Vänd sist ned vitorna försiktigt och bred ut smeten i formen.
Grädda kakan på nedersta falsen i ugnen ca 1 timme och öppna inte luckan de första 45 min för att pröva om kakan är klar. Kakan är godast efter ett par dagar. Förvara den i duk i tätslutande burk.