Fröbröd med banan och chiasylt

3 h

Du behöver

Frölimpa

  • 25 g jäst
  • 8 dl vatten, kallt
  • 4,5 dl bovetemjöl, (300g)
  • 1,5 dl solroskärnor, (100g)
  • 1,5 dl pumpakärnor, (100g)
  • 0,75 dl linfrö, (50g)
  • 2/3 dl nyponskalmjöl, (50g)
  • 1 dl psylliumfröskal, (40g)
  • 2 tsk salt
  • 1 msk rårörsocker
  • ev. brödkrydda, t ex kummin
  • olja

Chiasylt

  • 250 g frysta hallon
  • 3 msk chiafrön
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk kardemummakärnor, krossade
  • ev 2 msk honung

Servering

  • 1 banan

Gör så här

  1. Smula jästen i en degblandare eller bunke, häll i vatten.
  2. Tillsätt torra ingredienser och valfri brödkrydda, vispa i 5 minuter.
  3. Smörj en brödform (1,5 liter) med olja och häll smeten i formen. Pudra över lite bovetemjöl och låt jäsa i 90 minuter. Sätt ugnen på 175 grader..
  4. Grädda brödet i 80 min.
  5. Låt brödet svalna i formen oövertäckt i formen innan du tar ut det. Låt sedan kallna helt. Gärna över natten.
  6. Blanda tinade hallon med chiafrön, vatten och honung och blanda väl. Låt svälla minst 1 timme. Förvara i en burk med lock (Håller ca 1 vecka i kylskåp).
  7. Skiva bananen och lägg på en skiva frölimpa tillsammans med chiasylten!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept