Friterade kräftstjärtar med sherrysås

Friterade kräftstjärtar med sherrysås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Friterade kräftstjärtar med sherrysås

15 ingredienser

Här kommer ett riktigt cajunrecept. Enligt legendariske New Orleans-kocken Chef Paul Prudhomme är det viktigt att tillagningen sker snabbt och att oljan är minst 175° vid friteringen. På så sätt får man kräftstjärtarna knapriga. Smeten ska vara mycket tunn.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kräftstjärt (skalade)
  • olja, att fritera i
  • 2 tsk cajunkrydda

Frityrsmet:

  • 2 ägg
  • 3,5 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 msk majsmjöl
  • 1 dl polenta
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk cajunkrydda, för fisk

Sherrysås:

  • 2 äggulor
  • 1 dl ketchup
  • 1 dl gul lök, finhackad
  • 4 msk torr sherry
  • 2 tsk dijonsenap (mörk)
  • 1 tsk creolekrydda
  • tabasco
  • 2 dl majsolja

Gör så här

  1. Frityrsmet: Blanda de vispade äggen och mjölken. Blanda vetemjöl, majsmjöl och polenta med sockret och kryddblandningen i en stor skål. Tillsätt hälften av äggblandningen och vispa väl. Blanda sedan i resten av äggblandningen grundligt. Låt vila i rumstemperatur.
  2. Sherrysås: Blanda samman äggulor, tomatketchup, sherry, senap, kryddblandning, tabasco och lök. Mixa i 30 sekunder. Tillsätt oljan i en tunn stadig stråle medan maskinen fortfarande är igång. Låt maskinen gå ytterligare någon minut eller tills allt är slätt.
  3. Hetta upp oljan till 175°. Krydda kräftstjärtarna cajunkrydda. Täck dem med smeten och fritera i olja tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på papper. Servera kräftstjärtarna genast med sherrysåsen.