Friterade kräftstjärtar med sherrysås

Friterade kräftstjärtar med sherrysås
Foto: TV4

Här kommer ett riktigt cajunrecept. Enligt legendariske New Orleans-kocken Chef Paul Prudhomme är det viktigt att tillagningen sker snabbt och att oljan är minst 175° vid friteringen. På så sätt får man kräftstjärtarna knapriga. Smeten ska vara mycket tunn.

26 januari 2009
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
4
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • 1 kg skalade kräftstjärtar
  • olja att fritera i
  • 2 tsk cajunkrydda

Frityrsmet:

  • 2 ägg
  • 3,5 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl polenta
  • 1 tsk socker
  • 1 msk cajunkrydda för fisk

Sherrysås:

  • 2 äggulor
  • 1 dl tomatketchup
  • 1 dl finhackad gul lök
  • 4 msk torr sherry
  • 2 tsk mörk fransk senap
  • 1 tsk creolekrydda
  • några droppar tabasco
  • 2 dl majsolja

Gör så här

  1. Frityrsmet: Blanda de vispade äggen och mjölken. Blanda vetemjöl, majsmjöl och polenta med sockret och kryddblandningen i en stor skål. Tillsätt hälften av äggblandningen och vispa väl. Blanda sedan i resten av äggblandningen grundligt. Låt vila i rumstemperatur.
  2. Sherrysås: Blanda samman äggulor, tomatketchup, sherry, senap, kryddblandning, tabasco och lök. Mixa i 30 sekunder. Tillsätt oljan i en tunn stadig stråle medan maskinen fortfarande är igång. Låt maskinen gå ytterligare någon minut eller tills allt är slätt.
  3. Hetta upp oljan till 175°. Krydda kräftstjärtarna cajunkrydda. Täck dem med smeten och fritera i olja tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på papper. Servera kräftstjärtarna genast med sherrysåsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Köksknivar från kända varumärken

Köksknivar från kända varumärken Se fler

Fler goda recept