Friterade kräftstjärtar med sherrysås

Friterade kräftstjärtar med sherrysås
Foto: TV4

Här kommer ett riktigt cajunrecept. Enligt legendariske New Orleans-kocken Chef Paul Prudhomme är det viktigt att tillagningen sker snabbt och att oljan är minst 175° vid friteringen. På så sätt får man kräftstjärtarna knapriga. Smeten ska vara mycket tunn.

26 januari 2009
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
4

Du behöver

  • 1 kg skalade kräftstjärtar
  • olja att fritera i
  • 2 tsk cajunkrydda

Frityrsmet:

  • 2 ägg
  • 3,5 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl polenta
  • 1 tsk socker
  • 1 msk cajunkrydda för fisk

Sherrysås:

  • 2 äggulor
  • 1 dl tomatketchup
  • 1 dl finhackad gul lök
  • 4 msk torr sherry
  • 2 tsk mörk fransk senap
  • 1 tsk creolekrydda
  • några droppar tabasco
  • 2 dl majsolja

Gör så här

  1. Frityrsmet: Blanda de vispade äggen och mjölken. Blanda vetemjöl, majsmjöl och polenta med sockret och kryddblandningen i en stor skål. Tillsätt hälften av äggblandningen och vispa väl. Blanda sedan i resten av äggblandningen grundligt. Låt vila i rumstemperatur.
  2. Sherrysås: Blanda samman äggulor, tomatketchup, sherry, senap, kryddblandning, tabasco och lök. Mixa i 30 sekunder. Tillsätt oljan i en tunn stadig stråle medan maskinen fortfarande är igång. Låt maskinen gå ytterligare någon minut eller tills allt är slätt.
  3. Hetta upp oljan till 175°. Krydda kräftstjärtarna cajunkrydda. Täck dem med smeten och fritera i olja tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på papper. Servera kräftstjärtarna genast med sherrysåsen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept