Friterade kanelkakor

Friterade kanelkakor
Foto: TV4

Pröva att baka spröda kaneldoftande kakor från Sydafrika. Allra godast är kakorna nyfriterade och varma. Det är ganska mycket pyssel med det här receptet och inte något för nybörjare i köket.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 2 msk mjukt smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vatten
  • saften av 1 citron
  • 1 dl strösocker
  • olja till fritering

Gör så här

  1. Sockerlag: Koka vatten, socker och citronsaft i en kastrull utan lock i 10 minuter. Låt lagen kallna.
  2. Blanda mjöl, salt, bakpulver och kanel i en bunke och finfördela smöret i mjölblandningen med fingrarna till en smulig deg. Vispa ihop äggen, rör ner dem i mjölblandningen och blanda degen slät och smidig med en träsked. Sätt till mera mjöl om degen verkar kladdig. Låt degen ligga i kylen i 1 timme.
  3. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord och sporra eller skär ut avlånga bitar, ca 4 cm breda och 12 cm långa. Skär varje kaka i tre långa degremsor och låt dem sitta ihop i ena änden. Fläta ihop de tre degremsorna till en liten fläta, tryck ihop ändarna så att de inte går upp vid friteringen.
  4. Hetta upp oljan. Fritera några kakor åt gången i ca 1 minut, tills de är guldgula. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Doppa kakorna i sockerlagen, låt dem rinna av på hushållspapper och vänd dem i strösocker.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept