Friterade champinjoner med dippsås

Friterade champinjoner med dippsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Friterade champinjoner med dippsås

12 ingredienser

Ett ovanligt och läckert tilltugg till drinken före maten. Champinjonerna kan även serveras som bufférätt.

Ingredienser

portioner
  • 300 g champinjoner
  • 1 msk citron, pressad
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 dl ströbröd
  • olja, till fritering
  • salt

Dippsås:

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 ägg, hårdkokt
  • 0,5 kruka färsk gräslök

Till servering:

  • 1 kruka färsk persilja
  • 0,5 citron

Gör så här

  1. Dippsås: Skär gräslöken smått. Skala och finhacka ägget. Blanda majonnäs med ägg och finskuren gräslök. Ställ svalt.
  2. Borsta svampen noga och dela de stora i fyra delar och de mindre i två delar. Droppa citronsaften över svampen. Häll upp mjöl, ströbröd och uppvispat ägg i djupa tallrikar. Doppa svamparna först i mjöl, sedan i ägg och sist ströbröd. Hetta upp frityroljan till 170°. Fritera svampbitarna i omgångar i ca 2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper och strö över lite salt. Fritera persiljan hastigt och lägg den på hushållspapper.
  3. Skär citronen i 4 klyftor. Lägg upp champinjonerna och persiljan tillsammans med citronen och servera med dippsåsen.