Vitling är en specialitet från vår västkust. Laga den här rätten av hel, dagsfärsk vitling som steks i het olja, varefter den serveras med persilja och citron. kokt potatis och gammal, hederlig skarpsås smakar gott till.
Skarpsås: Hårdkoka ägget och kyl i rinnande kallt vatten. Skala och ta vara på gulan. Passera den genom en sil och blanda med den råa äggulan. Tillsätt salt, peppar, senap, socker och vinäger. Skär dillen fint. Vispa grädden och vänd ner i blandningen. Tillsätt dillen under försiktig omrörning.
Rensa vitlingen, men behåll den för övrigt hel. Fäst med en stadig tandpetare vitlingens stjärt i gapet, så att fisken bildar en ring. Krydda fisken med salt och peppar och vänd den i vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd.
Fritera fisken gyllenbrun i en djup stekpanna i olja, 170°. Vänd fisken efter 3 minuter och fritera i ytterligare 3 minuter. Persiljan friteras genom att läggas i den heta oljan en halv minut. Servera omedelbart fisken med friterad persilja, citronklyfta, skarpsås och kokt potatis.