Friterad vitling med skarpsås

Friterad vitling med skarpsås
Foto: TV4

Vitling är en specialitet från vår västkust. Laga den här rätten av hel, dagsfärsk vitling som steks i het olja, varefter den serveras med persilja och citron. kokt potatis och gammal, hederlig skarpsås smakar gott till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 portionsstora vitlingar
  • salt och malen vitpeppar
  • 5 dl olja till fritering

Frityrsmet:

  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 4 dl osötat ströbröd

Skarpsås:

  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1,5 msk söt svensk senap
  • 1 krm salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk vit vinäger
  • 1,5 dl finskuren dill

Till servering:

  • friterad persilja
  • citronklyftor
  • kokt potatis

Gör så här

  1. Skarpsås: Hårdkoka ägget och kyl i rinnande kallt vatten. Skala och ta vara på gulan. Passera den genom en sil och blanda med den råa äggulan. Tillsätt salt, peppar, senap och vinäger. Skär dillen fint. Vispa grädden och vänd ner i blandningen. Tillsätt dillen under försiktig omrörning.
  2. Rensa vitlingen, men behåll den för övrigt hel. Fäst med en stadig tandpetare vitlingens stjärt i gapet, så att fisken bildar en ring. Krydda fisken med salt och peppar och vänd den i vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd.
  3. Fritera fisken gyllenbrun i en djup stekpanna i olja, 170°. Vänd fisken efter 3 minuter och fritera i ytterligare 3 minuter. Persiljan friteras genom att läggas i den heta oljan en halv minut. Servera omedelbart fisken med friterad persilja, citronklyfta, skarpsås och kokt potatis.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept