Friterad strömming med chili-crème fraiche och potatismos

Friterad strömming med chili-crème fraiche och potatismos
Foto: TV4

Det är opraktiskt att vara fler än 4-5 personer runt friterad fisk, första satsen hinner bli kall innan alla fått mat. Investera i en hushållstermometer om fritösen inte har termostat! Utan fritös kan man fritera i 5 cm djup olja i rejäl, tjockbottnad kastrull. Ha alltid ett stort lock till hands att kväva lågor med, om oturen är framme. Ställ varken fritös eller oljekastrull under påslagen fläkt.

10 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g strömmingsfilé
  • 1-2 limefrukter
  • salt, vitpeppar

Panad:

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl kallt vatten
  • 0,5 krm kajennpeppar
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 dl vinäger
  • 1 tsk salt

Till servering:

  • chili-crème fraiche

Gör så här

  1. Hetta upp oljan i gryta eller fritös till ungefär 170 grader, använd hushållstermometer. Sätt ugnen på 75 grader.
  2. Klipp bort ryggfenan på filéerna, droppa pressad limesaft samt salta och peppra på fiskarnas insida.
  3. Vispa ihop panadens ingredienser i en vid bunke. Vänd 4-5 filéer först i vetemjöl, sedan i den pösande panaden. Fritera i oljan cirka 2 minuter på varje sida, till ljust gyllene färg.
  4. Ta upp och lägg på kökspapper i ugnsform, som ställs i ugnen. Fortsätt tills all fisken är friterad. Dra bort avrinningspapperet och servera med potatismos och chili-crème fraiche.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept