Friterad krispig kyckling med fruktig sallad, picklad gurka och limemajonnäs

Friterad krispig kyckling med fruktig sallad, picklad gurka och limemajonnäs
Foto: TV4
Linn Nilsson Gräsberg
Linn Nilsson Gräsberg

Friterad krispig kyckling med fruktig sallad, picklad gurka och limemajonnäs

Av: Linn Nilsson Gräsberg

Från: Sveriges mästerkock

28 ingredienser

40 m

Linns omtyckta kycklingrätt från auditionen av Sveriges mästerkock. Friterad kyckling med fräsch och fruktig sallad, hemslagen lime- och honungsmajonnäs samt picklad gurka.

Sveriges mästerkock i samarbete med BIC Megalighter, grill- & braständare

Kryddning av mjölet i paneringen: Här har du fritt spelrum. Ös på med cayennepeppar, svartpeppar, chilipulver, torkad (malen) koriander, lite spiskummin, Vegeta (men akta då så att det inte blir för salt))

Ingredienser

portioner

Picklad gurka

  • 0,5 gurka
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 limefrukt, saften
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk honung
  • 2 dl vatten

Fruktig sallad

  • 1 mango
  • 6-8 stjälkar salladslök
  • 5 plommontomater
  • 10 gula körsbärstomater
  • 1 limefrukt, saften
  • 2 msk olivolja
  • salt (efter smak)

Lime och honungsmajonnäs

  • 1 äggula
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 0,5 msk rödvinsvinäger
  • 3 dl matolja
  • 1 limefrukt, zest och saft
  • droppe honung, flytande
  • salt

Friterad kyckling

  • ca 400 g kycklingbröstfilé
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk salt
  • ca 1 l cornflakes, krossade (kan behövas mer)
  • frityrolja
  • kryddor

Presentation

  • 2 gemsallad, huvuden (eller romansallad)

Gör så här

Picklad gurka

  1. Detta steg går att förbereda en eller flera dagar före. Blanda alla ingredienser förutom gurkan, värm försiktigt i en kastrull tills sockret löst upp sig. Låt kallna. Medan vätskan kallnar: skär gurkan på mitten (på längden), skrapa ur kärnorna med en tesked så att de två halvorna blir som två ”båtar”. Ta en potatisskalare och ”skala av” remsor av gurka (eller bara hyvla tunt med en osthyvel, som pressgurka). Lägg gurkan i lagen och försäkra dig om att allt är täckt av vätskan. Låt stå i ett par timmar.

Fruktig sallad

  1. Detta steg kan du förbereda samma dag. Strimla salladslöken fint, skär tomaterna i centimeterstora bitar och gör samma sak med mangon. Blanda ihop allt i en skål med den pressade limen, olivoljan och salt efter smak.

Lime- och honungsmajonnäs

  1. Majonnäs är lite krångligt innan man fått in den rätta knycken! Men ta det försiktigt och ha tålamod. Se också till att gulan, vinägern och senapen är rumstempererade eller att oljan har stått i kylen. Alla komponenter ska ha samma temperatur. Det underlättar jättemycket om du har en ballongvisp. Börja med att vispa ihop gulan, vinägern, och senapen tills det blandat sig fullständigt. Vispa sedan kraftigt medan du droppar i oljan försiktigt. Pausa ibland och vispa igenom (och få med eventuella droppar på skålens kanter). Fortsätt vispa kraftigt medan du häller ned oljan i en smak stråle. När majjon blivit tjock (när oljan är slut). Smaksätt med resterande ingredienser och smaka av med salt.

Friterad kyckling

  1. Krossa cornflakesen (jag tycker att det smidigaste sättet är att lägga det i en ziplock-påse och krossa med en kavel). Alternativt köra de hela flingorna i en matberedare. Skär filéerna i strimlor, ca 2 cm tjocka (helst uppåt 10 cm långa). Blir de större än så kan kycklingen vara lite rå efter friteringen, vilket inte är någon höjdare.
  2. Ta fram 3 tallrikar, varav en djup. Lägg vetemjölet med salt och kryddor iblandat i den första. Äggen – uppvispade, i den andra och de krossade cornflakesen i den tredje. Det kan även vara bra att ha ett tredje fat för att lägga de färdigpanerade bitarna på. Värm oljan till 140 grader, kontrollera med en digital termometer. Det går bra i fritös, men jag burkar fritera i stekpanna. Ha en hålslev eller pincett som tål hög värme redo. Ett fat med hushållspapper att lägga den friterade kycklingen på är att rekommendera. Fritera bitarna (inte för många åt gången – då svalnar oljan!) två minuter på första sidan och en minut på andra sidan brukar bli perfekt. De behöver vändas för att de ska bli jämt friterade och få en fin gyllenbrun färg. När de känns stela är de klara. Lägg på ett fat.

Presentation

  1. Plocka isär salladshuvudet i separata blad. Om du vill att de ska vara extra krispiga kan de med fördel ligga i ett vattenbad med is i en minut eller två. Torka av bladet, lägg lite picklad gurka i botten, fyll på med den fruktiga salladen och klicka dit lite majonäs. Om du vill slippa kladd kan du använda en spritspåse eller droppflaska till detta. Lägg på den varma kycklingen och servera! Ni kan också ställa fram alla saker på bordet och så får man plocka ihop sitt eget. Det är lite roligare så!