Friterad bläckfisk

Friterad bläckfisk
Foto: TV4

Det där med friterade bläckfiskringar är faktiskt ingen match. Du kan variera frityren genom att byta ut mjölet mot majsmjöl, dvs. polenta eller blanda mjölet med hälften ströbröd. Vill du ha en mer täckande panering, finns receptet här nedan. Servera kokt ris till och gärna en kall sås, t.ex. aioli.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 bläckfiskar (calamares)
  • 2 dl mjöl
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 liter frityrolja

Frityrsmet:

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1,5 dl vatten

Du behöver också:

  • en hållbar plastpåse

Gör så här

  1. Rensa och skölj bläckfisken noga. Ta ut det vita porösa ryggbenet om det finns kvar, annars räcker det om du känner med fingrarna på insidan och drar bort några ben som känns tydligt. Klappa bläckfisken torr.
  2. Skär bläckfisken i ringar och lägg dem i en plastpåse tillsammans med mjöl, salt och peppar. Knyt ihop och skaka påsen noga så mjölet fördelas jämnt över bläckfiskringarna. Om du väljer den mer täckande frityren- den i receptet ovan- vispar du bara ihop ingredienserna och doppar bläckfiskringarna i detta.
  3. Hetta upp oljan i en kastrull och kontollera med hjälp av en brödbit om oljan är het. Temperaturen är lagom när brödbiten blir gyllenbrun. I fritös ska temperaturen vara 190°. Lägg i ringarna och fritera dem i oljan tills de är vackert gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept