Friterad abborre med pommes frites

Friterad abborre med pommes frites
Foto: TV4

Det här är den Svenska varianten av den engelska nationalrätten fish & chips.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg potatis
  • 550 g abborrfiléer
  • salt och malen vitpeppar
  • frityrolja

Frityrsmet:

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 3 dl öl
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk malen vitpeppar

Till servering:

  • 1 knippa persilja
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Rör samman vetemjöl och potatismjöl till frityrsmeten i en skål. Tillsätt ölet, lite i taget. Krydda med salt och peppar. Sätt ugnen på 100°. Skala potatisen och skär den i strimlor. Skölj den noga i kallt vatten, så att stärkelsen försvinner från ytan. Torka noga med en ren handduk.
  2. Pommes frites: Hetta upp frityroljan till 175°. Fritera potatisen i omgångar. Den ska bara få en lätt, gul färg. Ta upp potatisen och låt den rinna av. Hetta nu upp oljan till 200°. Fritera potatisen i omgångar ännu en gång. Den ska bli knaprig och gulbrun nästan genast. Lägg den färdiga potatisen i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen och låt ugnsluckan stå lite på glänt, så behåller sig potatisen krispig. Salta precis före servering.
  3. Sänk värmen på fritösen till 175°. Torka fiskfiléerna noga och krydda med salt och peppar. Torka persiljan noga. Doppa fiskbitarna i frityrsmeten och fritera dem i 5-8 minuter per bit. Fritera persiljan 1/2 minut. Servera fisken med pommes frites, persilja och citronklyftor.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept