Fridolfs wienerbrödsbullar

POPULÄRT
Fridolfs lyxbullar
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Matilda HSBJ-16
Matilda HSBJ-16

Fridolfs wienerbrödsbullar

Av: Matilda

Från: Hela Sverige bakar

17 ingredienser

Goda och vackra bullar med vaniljkräm och glasyr som påminner om wienerbröd!

De här bullarna gör jag till min morfar och mormors hund Fridolf och till min lillasyster Amanda som båda älskar wienerbröd.  De här bullarna är Fridolfs favorit. Han sitter och väntar i köket tills jag är klar så att han kan få smaka. /Matilda

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar junior.

Ingredienser

Deg

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl standardmjölk, kall
  • 200 g smör
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning

  • 200 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vaniljsocker

vaniljkräm

  • 2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 vaniljstång

glasyr

  • 1,5 dl florsocker
  • 1 msk vatten (eller citronjuice)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Rör ut jästen i lite av mjölken.
  3. Skär smöret i kuber och nyp ihop med mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt jästen och all mjölk och arbeta ihop till en deg.
  4. Kavla ut degen till en fyrkant.
  5. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
  6. Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en rulle. Skär ut lagom stora bullar och lägg i bullformar. Låt jäsa i ca 60 minuter.
  7. Under tiden degen jäser så gör du vaniljkrämen. Vispa samman mjölk, äggulor, socker och redning.
  8. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Smaksätt med vaniljsocker och vaniljstång och låt krämen svalna.
  9. Klicka i 1 tsk vaniljkräm i varje bulle när de jäst färdigt. Pensla bullarna och grädda i ugnen i 8-10 minuter eller tills de fått fin färg.
  10. Blanda ihop glasyr och ringla över bullarna. Du kan också ringla över smält choklad om du vill.