Fresta med en semla

Fresta med en semla
Foto: Joel Wåreus

Här hittar du recept på söta minisemlor, hemlagad mandelmassa, chokladsemlor, saffranssemlor och mycket mer.

Piffa till semlan och experimentera med nya smaksättningar, njut med varm mjölk eller ta den bara som den är. Mums!

Så kan du variera semlan
Byt ut mandelmassan mot:
- Frysta bär (ca 3 msk), som t.ex. hallon eller blåbär, sockrade efter smak
- Nutella eller chokladsås (ca 2 msk) och riven favoritchoklad
- Honung
Variera vispgrädden genom att blanda i:
- Mandel-, choklad- eller kaffelikör (1 tsk)
- Krossad Daim eller Malteesers efter smak
En hälsosammare semla :
- Byt vetemjölet mot dinkelvetemjöl
- Byt ut smöret mot halva mängden flytande margarin
- Ersätt mjölken med minimjölk

Visste du att...

...i Finland är det vanligt att man byter ut mandelmassan mot hallon eller hjortronsylt.

...från början åt vi svenskar semlor endast på fettisdagen innan fastan började. Nu kan man hitta semlor i affären från jul, ända fram till påsk.

...semlan, som också kallas för hetvägg, fettisdagsbulle eller fastlagsbulle, var från början benämningen på ett vetebröd utan fyllning.

Smarriga semlor