Kaksmulor med rabarber, jordgubbar och jasminte

Från Nyhetsmorgon

Enkel dessert till sommaren.

Till detta rekommenderas ett iskallt jasminte.

27 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

Kaksmulor

  • 2 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 100 g smör

Kompott

  • 4 st rabarberstjälkar
  • 1 ask jordgubbar
  • 1 dl socker
  • 1 msk vatten

Vaniljsås

  • 1 st vaniljstång av god kvalitet
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk strösocker
  • 4 st äggulor

Gör så här

  1. Kaksmulor: Blanda mjöl, smör och socker till en smulig massa fördela smulorna på en ugnsplåt och baka i ca 180˚c i ca 10 minuter. Det går utmärkt att istället smula sönder färdiga kakor som exempelvis drömmar eller bondkakor.
  2. Kompott: Skala och skär rabarber i bitar. Koka rabarbern med socker och vatten i cirka 10 minuter. Dela jordgubbarna i klyftor och lägg ner i rabarberkoket. Rör om och kyl ner kompotten.
  3. Vaniljsås: Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna ner i en kastrull. Tillsätt mjölk och grädde och låt koka upp. Rör ihop socker och äggula i en annan kastrull slå sedan den varma vaniljmjölken över och låt allt sjuda under omrörning i några minuter tills såsen tjocknar. Sila såsen och låt kallna. Servera såsen tillsammans med kompotten och kaksmulorna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept