Tre kinesiska dumplings med tre tillbehör

Tre kinesiska dumplings med tre tillbehör
Foto: TV4

Tre olika sorters kinesiska dumplings med tre olika thailändska tillbehör. En fräsch och nyttig asiatisk varmrätt.

Dryckestips
Pinot noir, art.nr 5205 eller öl, Singha.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

6 oktober 2010
Visa mer
1h
4

Du behöver

Laxdumplings

  • 150 g laxfilé, färsk
  • 0,5 msk sesamolja
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk limejuice
  • 0,5 st röd chilifrukt
  • 0,5 krm peppar
  • 2-3 kvistar färsk koriander
  • 8 st wontondegplattor

Biffdumplings

  • 150 g utskuren biff
  • 0,5 msk sesamolja
  • 1 msk fisksås
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 4-5 stänk tabasco
  • 8 st wontondegplattor
  • 2 msk smör till stekning

Kalkondumplings

  • 150 g färsk kalkon
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk fisksås
  • 0,5 st röd chilifrukt
  • 8 st wontondegplattor

Dipsås

  • 6 msk sojasås
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk sesamfrön

Papayasallad (Som Tam)

  • 500 g grön (omogen) papaya (kan bytas mot vitkål), riven eller skuren
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 st röda chilifrukter, hackade
  • 1-2 msk fisksås
  • 2 msk limejuice
  • 0,5 dl jordnötter, finhackade
  • 8 st körsbärstomater, delade
  • 0,5 tsk strösocker
  • 2 msk olja
  • 1 krm svartpeppar, färskmalen
  • 10 st stringbeans, strimlade

Kokossoppa (Tom Kha)

  • 100 g färska champinjoner, delade
  • 1 burk kokosmjölk
  • 5 cm färsk ingefära, skivad
  • 2 st citrongrässtjälkar
  • 3 st färska lime blad
  • 5 msk fisksås
  • 1 dl limejuice
  • 5 stjälkar färsk koriander, grovhackad
  • 2 st färska röda chilifrukter, hackade

Gör så här

  1. Dumplings
    Alla tre dumplingsfyllningarna tillagas på samma sätt. Alla ingredienser förutom degplattorna grovhackas och mixas i en matberedare till grov/finfördelad konsistens. Viktigt är att inte mixa för länge till alltför smetig konsistens.
  2. Wontonplattorna läggs på bricka med den mjölade sidan neråt.
  3. Lägg ca 1 msk fyllning på varje degplatta.
  4. Spraya lätt vatten med en sprayflaska och försegla kanterna med hörn mot hörn och vecka kanten.
  5. Ångkoka i ångkokare eller ångkastrull i 7 minuter.
  6. Biffdumplingar efterstekes i smör.
  7. Dipsås
    Alla ingredienser rörs ihop.
  8. Serveras med laxdumpling.
  9. Papayasallad
    Riv eller skär den skalade papayan i tunna strimlor.
  10. Blanda tomater, vitlök, citronjuice, jordnötter, chili, fisksås, olja, socker i en skål och krossa eller mosa ordentligt som om det var en stor mortel.
  11. Tillsätt papayan och fortsätt att blanda någon minut.
  12. Smaka av salladen och tillsätt mer vitlök, chili, fisksås, etc. efter smak.
  13. Servera med strimlade stringbeans och efterstekt biffdumpling.
  14. Kokossoppa
    Rensa och dela champinjonerna.
  15. Koka upp kokosmjölken i en kastrull och tillsätt några skivor färsk ingefära, citrongräset,limebladen och champinjonerna.
  16. Låt koka i ca 3 minuter.
  17. Smaksätt med fisksås, limejuice, chili, och koriander.
  18. Servera med kalkondumpling.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept