Hällristad salmalax

Från Nyhetsmorgon

Hällristad salmalax som serverasmed dillfrö och fänkål, rökt laxfensmajonäs, syrad gurka, hyvlad fänkål, kvarg, japansk omelett och kavringsmulor. Receptet kommer från årets kock Fredrik Lagberg

Se fler recept från

Nyhetsmorgon


27 december 2011
Visa mer
4

Du behöver

Lax - och laxfensolja

  • 200 g salmalax i bit, lätt fryst
  • 1 msk dillfrön
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 150 g laxrom
  • 300 g rökta laxfenor
  • 4 dl matolja
  • 3 st äggulor
  • 1 tsk grov senap
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Gurka och fänkål

  • 0,5 st gurka
  • 4 st små fänkålshuvuden
  • 1 st citron

Kavring

  • 100 g kavring

Kvarg och japansk omelett

  • 2 dl gräddfil
  • 5 st äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • Salt
  • peppar

Gör så här

  1. Lax och laxfensolja
    Koka laxfenorna i oljan, låt sjuda i ca 30 min och låt sedan fenorna stå och dra i oljan tills oljan är kall, sila bort laxfenorna.
  2. Skär laxen i 2 st ”loins”, mal fänkålsfrön och dillfrön tillsammans.
  3. Värm en stekpanna tills den är mycket het.
  4. Salta lätt i pannan och rista laxen hastigt på alla sidor.
  5. Mixa äggulor tillsammans med senap och vinäger.
  6. Tillsätt laxfensoljan under mixning i en jämn, tunn stråle tills det är en tjock creme.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Gurka och fänkål
    Hyvla gurkan och fänkål tunt, skär jämna band av gurkan.
  9. Smaka av gurkan med citronsaft och flingsalt.
  10. Kavring
    Torka kavringen i ugn, 150 grader i ca 20 min, låt svalna och mixa sedan till smulor.
  11. Kvarg och japansk omelett
    Koka upp gräddfilen, häll gräddfilen i ett kaffefilter och låt stå och svalna tills det bara är kvarg kvar, smaka av med citronzest och salt.
  12. Värm en lätt inoljad panna på medelvärme.
  13. Häll i ett tunt lager äggsmet i stekpannan, låt stelna något, börja rulla ihop omelletten medan den fortfarande är något fuktig i ytan.
  14. När ena rullen är i ena änden av pannan, upprepa proceduren med nya smet, upprepa ytterligare en gång.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept