Älgfärsbiffar

Fredrik Eriksson 18 mars 2011
Älgfärsbiffar
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Från Nyhetsmorgon

Rejäla och smakrika biffar som är utmärkta till en ruggig höstkväll eller i en buffé.

18 mars 2011
Visa mer
1h
4
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • 200 g älgfärs
  • 100 g fläskfärs
  • 2 msk ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 st rödlök
  • 2 msk finhackad färsk timjan
  • 2 msk stark senap
  • smör till stekning
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk rårörda lingon
  • 1 st palsternacka
  • 1 st morot
  • 0,25 st selleri
  • 3 st potatisar
  • 2 msk olja
  • 4 hela saltgurkor
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Börja med tillbehören: Skala rotfrukterna och potatisen. Skär allt i stavar och lägg det i en långpanna. Salta och peppra. Ringla på oljan och stek i ugn i cirka 25 minuter.
  3. Blanda ströbrödet och mjölken i en bunke. Låt det svälla i cirka 5 minuter.
  4. Hacka rödlöken och blanda den med ägget, senapen, salt, peppar och timjan. Vänd i färserna och tillsätt sedan ströbrödsblandningen. Arbeta ihop allt till en slät färs med en träslev. Låt stå i någon minut för att färsen ska stabilisera sig.
  5. Forma färsen till biffar. Bryn biffarna i smör 3-5 minuter på varje sida. Ta upp biffarna ur pannan och slå bort överblivet fett.
  6. Häll grädden och vattnet i pannan och smula i buljongtärningen. Koka upp och tillsätt de rårörda lingonen. Smaka av med salt och vitpeppar och servera med saltgurkan.
Kommentera receptet

Fler goda recept

Fler från Nyhetsmorgon

Det här är var nog det lyxigaste jag visste när jag var liten. Men då med lövbiff. Mina föräldrar äter det här än idag men jag fick nog. Jag bytte ut lövbiffen mot en frasig pankopanerad aubergine istället. Jag brukar aldrig vattna ur auberginen för det tar extra tid, men hinner du så går det utmärkt att göra det. Det går lika bra att panera zucchini! Såsen är min mammas recept. En snabb bea. Så sjukt god. Hinner du inte göra såsen, eller vill du helt enkelt inte, går det utmärkt med köpebea. /Siri
  • 45 m
Visa alla recept från Nyhetsmorgon