Skinkstek med äppeltoner och pepparrot

Skinkstek med äppeltoner och pepparrot
Foto: Magnus Skoglöf
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Skinkstek med äppeltoner och pepparrot

Av: Fredrik Eriksson

Från: Hela årets kokbok

12 ingredienser

En liten skinkstek från Nibble gård är söndagsfavoriten för mig. Äpple och pepparrot äter man ofta i Österrike, där inspirationen till den här rätten är hämtad. /Fredrik Eriksson - Receptet kommer från Hela årets kokbok.

Läs mer om Hela årets kokbok

Ingredienser

portioner
  • 1 kg skinkstek
  • 30 g smör
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar, nymald (efter smak)
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 äpple, gärna Ingrid Marie
  • 0,5 äppeljuice
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 6 mandelpotatisar, skalade och klyftade
  • 1 knippe salladslök, grovt skuren

Till servering

  • färsk pepparrot, nyriven
  • äppelmos

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bryn köttet i smör i en stekpanna på hög temperatur så att det får en fin yta.
  3. Salta, peppra och pensla steken med dijonsenap.
  4. Skala och riv äpplena och lägg i botten på en ugnsfast form.
  5. Lägg steken ovanpå.
  6. Häll buljong och juice runt steken.
  7. Låt stå i ugnen ca 1 timme.
  8. Fördela potatisklyftor och lök runt steken efter en timme och fortsätt steka i ugnen ytterligare ca 30 minuter eller tills köttet är 80–85 grader.