Varm inkokt lax med senapscrème och rostad amandinepotatis

40 min
4
Varm inkokt lax med senapscrème och rostad amandinepotatis
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Från Nyhetsmorgon

En fräsch och god rätt som passar lika bra till vardags som till middagsbjudningen.

11 april 2011
Visa mer
40 min
4

Du behöver

  • 500 g laxfilé

Lag:

  • 1 l vatten
  • dill
  • saften av 0.5 citron
  • 1 msk salt

Rostad amadinepotatis:

  • 6 Amandinepotatis
  • 1 påse smålök
  • solrosolja

Senapscrème fraiche:

  • 1 tsk Colmans senapspulver
  • 1 msk flytande honung
  • 1 dl lätt-crème fraiche
  • apelsinskal
  • persilja, till dekoration

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i klyftor och skala löken. Rippla lite olja över, krydda med vitpeppar och kör dem i ugnen i 20 minuter.
  2. Skär laxen benfri och skär den i tärningar, ca 2 cm på var sida.
  3. Koka upp lagen – vatten, salt, citronsaft och dillstjälkar.
  4. Ta ur dillstjälkarna och lägg i laxen och sjud någon minut, dra sedan kastrullen åt sidan.
  5. Blanda honung, crème fraiche, senapspulvrer och apelsinskal. Smaka av med salt. Prova styrkan på crèmen och späd om man så önskar med lite mer crème fraiche.
  6. Ta ut potatisen och strö på rikligt med persilja.
  7. Servera laxen ljummen med senapscrèmen och den rostade potatisen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept