Norska blåmusslor provencalegarnityr

Från Nyhetsmorgon

Vinkokta blåmusslor som serveras med örter och bacon.

Jag tycker att blåmusslan är det absolut mest prisvärda skaldjuret vi har. Den här rätten kan med fördel njutas tillsammans med ett glas rosé. /Fredrik Eriksson

Se fler recept ur

Nyhetsmorgon


26 september 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg blåmusslor, färska med skal
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 kruka färsk timjan
  • 2 msk olja
  • 3 dl vitt vin, torrt
  • 4 st baconskivor
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 st tomater
  • 1 st chilifrukt, röd
  • 1 knippa persilja
  • 2 st tomater
  • 50 g haricotsverts

Gör så här

  1. Borsta och skölj musslorna.
  2. Släng bort de öppna musslor som inte sluter sig när man knackar på dem och de som ev. är trasiga.
  3. Skala och hacka löken och vitlöken.
  4. Fräs lök, vitlök och hackad timjan i olja i en stor kastrull.
  5. Tillsätt vinet och koka upp.
  6. Lägg i musslorna och koka dem på stark värme under lock tills skalen öppnat sig, cirka 3 min.
  7. Skaka på grytan ett par gånger.
  8. Släng bort de musslor som inte öppnat sig.
  9. Plocka musslorna och behåll en sida av skalet.
  10. Koka ner fonden, tillsätt grädde och koka ytterligare 4-5 min.
  11. Smaksätt med salt och lite extra vitlök så att den får lite karaktär.
  12. Blanchera tomaterna i kokande vatten i 10 minuter.
  13. Kyl ner tomaten, skala och skär bort kärnhuset.
  14. Tärna tomatköttet fint.
  15. Strimla baconskivorna.
  16. Skala och finhacka vitlöksklyftan.
  17. Finhacka chilifrukten och persiljan.
  18. Fräs baconstrimlorna knapriga tillsammans med vitlöken.
  19. Låt chilifrukten och haricots verts fräsa med mot slutet.
  20. Rör i persiljan och de hackade tomaterna.
  21. Häll allt över musslorna och toppa med mixad skummad buljong.
  22. Använd stavmixer för att få buljongen skummad.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept