Fänkålssoppa

Från Nyhetsmorgon

Fänkålens speciella, lite lakritsaktiga smak passar perfekt till soppor och sallader. Det här är ett recept på en len och mild fänkålssoppa och sallad med ugnsbakade tomater.

15 november 2007
Visa mer
1h

Du behöver

  • 200 g färsk fänkål
  • 2 dl vitt vin
  • 1 st schalottenlök
  • 1 l höns- eller kalvbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 msk Pernod, ev.

Fänkålssallad:

  • 100 g fänkål
  • 0,5 tsk gourmetsalt
  • 1 st citron
  • olivolja
  • 5 st cocktailtomater
  • 1 knippe dill
  • 10 st oliver
  • 1 tsk socker

Gör så här

  1. Förbered salladen: Sätt ugnen på 100 grader. Dela tomaterna på mitten, lägg dem på en plåt och strö lite salt och socker över. Baka dem i ugnen cirka en timme.
  2. Gör soppan: Skölj den färska fänkålen och skär bort kvistarna. Strimla sedan ner den. Skala och hacka schalottenlöken och svetta med fänkålen i en kastrull med olja eller smör.
  3. Fyll på med vitt vin och höns- eller kalvbuljong. Låt koka tills fänkålen är mjuk (cirka 30 minuter).
  4. Kör blandningen i en blender och passera eventuellt genom en sil.
  5. Häll upp soppan i kastrullen igen tillsammans med grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar och några stänk Pernod. Soppan ska ha tunn konsistens.
  6. Fortsätt med salladen: Strimla fänkålen tunt på mandolin. Lägg i en skål och pressa citronsaft och ringla olivolja över. Marinera fänkålen en stund.
  7. Blanda oliver och de ugnsbakade tomaterna med dill och fänkål vid servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept