Kräftsoppa med kryddosttoast

4

Du behöver

Soppa

  • 1 paket frysta kräftor (1 kg, 26–30 kräftor) + 2 dl spad från kräftorna
  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 7 dl räkfond
  • 3 stjälkar krondill
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl crème fraiche
  • salt, peppar

Toast

  • 4 skivor formbröd
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl riven vällagrad kryddost, ca 50 g
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 2 msk hackad dill
  • salt, peppar

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Tina och skala kräftorna. Krossa kräftskalen grovt i en kastrull. Fräs kräftskal och lök 2–3 minuter i smöret i en stor gryta. Tillsätt fonden, kräftspadet och dillstjälkarna. Koka upp och sjud i 10 minuter.
  2. Sila bort skalen. Häll tillbaka spadet i grytan. Tillsätt grädde och crème fraiche, koka upp och sjud 10–15 min. Smaka av med salt och peppar.
  3. Mixa den varma soppan skummig med en stavmixer direkt i grytan precis inför serveringen.
  4. Skär bort kanterna på brödet. Stek brödskivorna i smöret 1–2 minuter på varje sida. Blanda ost, crème fraiche och dill i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg de skalade kräftorna i djupa skålar och häll över soppan. Servera soppan med kryddosttoasten.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept