Bouillabaisse med tillbehör

4

Du behöver

  • 300 g torskfilé
  • 4 st gambasräkor
  • 1 st liten rotselleri
  • 1 st potatis
  • 1 st morot
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st röd paprika
  • 2 st tomater
  • 2 msk olivolja
  • lagerblad
  • timjan
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 1 l vatten
  • salt
  • cayennepeppar

Tillbehör:

  • 4 skivor vitt bröd
  • lite riven parmesanost
  • aioli

Gör så här

  1. Om ni inte har grönsaksbuljongtärningar, så går det lika bra men fiskbuljong.
  2. Skala selleri, potatis, morot, lök och vitlöksklyftan. Kärna ur paprikan.
  3. Tärna samtliga grönsaker fint. Tärna en tredjedel av torsken fint.
  4. Fräs selleri, potatis, morot, lök, vitlök, paprika, tomater och den tärnade fisken i olivoljan.
  5. Tillsätt lagerblad, timjan och saffran. Svetta allt på medelvärme några min så grönsakerna mjuknar och släpper alla smaker.
  6. Tillsätt buljongtärningarna och häll på vattnet. Låt koka i 10 min.
  7. Mixa sedan soppan med hjälp av en stavmixer eller passera den genom en sil. Häll tillbaka soppan i grytan. Smaka av med salt och ev cayennepeppar.
  8. Skär torsken i bitar. Lägg ner torsk och gambas i soppan och sjud i några min.
  9. Skär brödet i tärningar. Rosta dem på medelvärme i torr stekpanna.
  10. Servera soppan med rostade brödkrutonger, riven parmesanost och aioli (Fredrik Eriksson lagade en aioli torsdag 8/2).
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept