Mandelpotatis- och karljohanssoppa

Från Nyhetsmorgon

En härlig soppa med smak av hösten. Receptet kommer från Hela årets kokbok.

1 oktober 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 st mandelpotatisar, tunt skivade
  • 150 g karljohanssvamp, grovhackad
  • 2 st schalottenlökar, tunt skivade
  • 1 st vitlöksklyfta, hackad
  • 1 msk citronolivolja
  • 1 msk smör
  • 1 tsk färsk timjan
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,5 l vatten
  • 2 st tärningar grönsaksbuljong
  • 1 dl crème fraiche
  • Salt, efter smak
  • Kajennpeppar, efter smak

Gör så här

  1. Fräs potatis, svamp, lök och vitlök i olja och smör några minuter utan att det tar färg.
  2. Repa över timjan och späd med vin, vatten och buljongtärningar.
  3. Koka upp och låt sjuda i 20 minuter eller tills allt är riktigt mosigt.
  4. Ta soppan från värmen.
  5. Mixa soppan slät med en stavmixer och tillsätt crème fraiche.
  6. Koka upp soppan och smaka av med salt och peppar.
  7. Känns soppan för tjock i konsistensen går det utmärkt att späda med lite mineralvatten. Det gör att soppan blir lite mousserande. Det fungerar också med skummad mjölk.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept