Aiolifest

4

Du behöver

  • Aioli:
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st liten torkad chilifrukt
  • 2 st äggulor
  • salt
  • peppar
  • 1 dl olivolja

Torsken:

  • 800 g torskfilé med skinn
  • 1 msk havssalt

Bläckfisken:

  • 250 g rensad bläckfisk
  • 1 st vitlöksklyfta
  • salt
  • vitpepparkorn
  • 1 msk olivolja

Musslorna:

  • 250 g musslor med skal
  • 0,5 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl vatten
  • 1 nypa timjan
  • krossad vitpeppar

Grönsakerna:

  • 2 st morötter
  • 2 st majrovor
  • 1 st rödbetor
  • 1 st purjolök
  • 4 st små potatisar, med skal
  • 1 st zucchini
  • 125 g bönor, t ex skärbönor eller sockerärtor

Tillbehören:

  • 2 st hårdkokta ägg
  • tomater i klyftor
  • kokta kikärter

Gör så här

  1. Aioli:
  2. Skala vitlöksklyftorna. Krossa vitlök och chili i en mortel. Tillsätt äggulorna, lite salt och peppar. Rör om. Droppa stegvis i olivoljan, lite i taget. Rör om hela tiden, så att oljan förenar sig med äggulorna.
  3. Torsken:
  4. Gnid in torsken med saltet och låt stå, helst över natten.
  5. Bläckfisken:
  6. Skär bläckfisken i ringar. Dela vitlöken. Koka upp vatten. Lägg i vitlök, salt, peppar, olja och bläckfisk. Låt koka några min, tills bläckfisken är mjuk. Sila av spadet och ställ bläckfisken åt sidan.
  7. Musslorna:
  8. Borsta musslorna. Kasta dem som inte sluter sig. Skala och hacka lök och vitlök.
  9. Fräs lök och vitlök i en gryta i olivolja utan att det får färg. Lägg i musslorna när det är ordentligt varmt. Häll över vattnet. Tillsätt timjan och lite vitpeppar och lägg på ett lock. Skaka grytan och låt koka någon min.
  10. När musslorna öppnat sig är dom färdiga. Lyft upp musslorna. Kasta bort oöppnade musslor. Sila och spara spadet. Musselspadet används till att koka torsken i.
  11. Grönsakerna:
  12. Skala
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept