Tre sillsallader

Tre sillsallader
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Tre sillsallader

24 ingredienser

10 min

Tre versioner av en klassiker som för många svenskar är ett måste på jul, påsk och midsommarbordet.

Ingredienser

portioner

Kirres sillsallad:

  • 2 matjessillfiléer
  • 2 tomater
  • 2 ägg, hårdkokta
  • 2 knippen dill
  • 2 msk chilisås
  • 1 dl majonnäs

Karins sillsallad:

  • 3 inlagd sill
  • 8 små inlagda rödbetor
  • 1 stort, syrligt äpple
  • 1 saltgurka
  • 2 potatisar, kokta kalla
  • 1 msk svensk senap
  • 1,5 msk strösocker
  • 2 msk vinäger
  • 1 dl olja
  • 1 dl vispgrädde

Sillsallad med ris:

  • 1 urvattnade salta sillar
  • 1 kokt ris
  • 2 dl äppeltärningar
  • 1 dl tärningar av färsk gurka
  • 1,5 msk majonnäs
  • 2 msk crème fraîche (eller gräddfil)
  • 1 dl ägg, hårdkokt
  • 1 dl gräslök, hackad

Gör så här

  1. Kirres sillsallad: Skär sillen i tärningar och ägg och tomater i klyftor. Rör ihop chilisåsen och majonnäsen. Blanda allt och dekorera med lite dill.
  2. Karins sillsallad: Skär allt i tärningar. Rör ihop senapssåsen och blanda den med det övriga, förutom grädden. Packa samman salladen i en vattensköljd skål. Vänd upp salladen på ett serveringsfat. Vispa grädden och lägg den i en sprits. Garnera salladen med grädden i ett vackert mönster.
  3. Sillsallad med ris: Skär äpple och gurka i tärningar och mät upp. Skär sillen i tärningar och blanda den med äpple, kokt ris och gurka. Rör samman dressingen och smaka av den med lite peppar eller salt om så behövs.
  4. Vänd ner dressingen i salladen och lägg upp den på ett vackert serveringsfat. Hacka ägget (gulan och vitan för sig). Garnera salladen med ränder av hackad gräslök, äggula och äggvita.