Julmumma, Äppleglöggsenap och Tusen och en natt-dadlar

Du behöver

Julmumma:

  • 4 cl portvin eller madeira
  • 2 fl 33 cl ljust öl (folköl)
  • 1 fl 33 cl Guiness
  • 0,5 fl 33 cl sockerdricka

Stark äppleglöggsenap:

  • 1 dl Colmanpulver
  • 2 dl flytande honung
  • 2 dl äppleglögg
  • 2 dl dijonsenap
  • 1 Ingrid Marie-äpple

Tusen och en natt dadlar:

  • 12 Färska dadlar
  • 200 g mandelmassa
  • 1 tsk apelsinblomsvatten
  • 50 g rostat mandelspån
  • 6 tsk nutella

Gör så här

  1. Julmumma:
  2. 4-6 personer
  3. (Kock: Werner Vögeli)
  4. Blanda ingredienserna i en kanna precis innan mumma skall serveras.
  5. Personliga råd och tips:
  6. Jag föredrar en mumma utan starksprit.
  7. Samtliga ingredienser till mumman bör vara kylskåpskalla vid blandning och servering.
  8. Stark äppleglöggsenap:
  9. (Kock: Fredrik Eriksson)
  10. Tärna äpplet och svetta det med honungen. Slå på glöggen och låt den bli varm. Vispa ner Colmanspulvret och vispa den slät. Låt den småsjuda tills den reder. Vänd ned dijonsenapen. Rör den kall i vattenbad. Låt den dra några dagar innan den serveras till skinkan.
  11. Tusen och en natt dadlar – ett riktigt turbo julgodis!:
  12. St
  13. (Kock: Leila Lindholm)
  14. Snitta upp dadlarna och plocka ur kärnan.
  15. Riv mandelmassan och knåda ihop den med apelsinblomsvattnet.
  16. Blanda försiktigt i mandelspån.
  17. Lägg en halv tesked nutella i varje dadel, fyll sedan med mandelmassan.
  18. Tips:
  19. Om du inte hittar apelsinblomsvatten kan du använda likör istället. Amaretto, mörk rom, frangelico, cognac och whiskey är också gott.
  20. Apelsin- eller rosenvatten hittar du i välsorterade matbutiker eller saluhallar.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept