Bondbröd

4

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 2 kg Manitoba Cream
  • (glutenrikt vetemjöl)
  • 2 l vatten
  • 4 msk grovt havssalt

Gör så här

  1. Blanda jäst, vatten, salt och mjöl i en degblandare (hushållsmaskin). Kör maskinen på låg växel tills allt är blandat. Höj sedan hastigheten till max och slå degen ca 7-10 min, så att den släpper helt från kanterna och har bildat en klump runt degkroken.
  2. Jäs degen i bunke, täckt med handduk, i en timme.
  3. Använd en degskrapa och stjälp ut degen på ett mjölad yta. Mjöla ovanpå degen och stryk försiktigt bort överflödigt mjöl. Skär (med degskrapa) ut limpstora bitar ur degen och Lyft över degen på smorda plåtar.
  4. Sätt ugnen på 300 grader, om det inte går 250 grader.
  5. Låt limporna jäsa på plåt i 30 min.
  6. Sätt in brödet och sänk till 250 grader. Efter 8 min sänker du temperaturen till 200 grader och gräddar ytterligare 17 min. När brödet sätts in i ugnen slå in lite vatten (2dl) i botten på ugnen för att få krispig skorpa på brödet.
  7. Låt bröden kallna på galler efter bakningen. Skiva upp och njut färskt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept