Potatis- och kantarellbröd

Potatis- och kantarellbröd
Foto: Björn Tesch
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Potatis- och kantarellbröd

8 ingredienser

Ett gott bröd som är bra att göra om du har kokt potatis över.

Ingredienser

  • 2 potatisar, kokta kalla, välj vilken sort du vill
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 20 g kantareller
  • 6 dl vatten
  • 0,5 dl olja
  • 25 g jäst
  • 2,5 tsk salt
  • 16 dl vetemjöl (eller vetemjöl special) [960 g]

Gör så här

  1. Tärna potatisarna och fräs tillsammans med schalottenlök och kantareller. Ställ åt sidan så länge.
  2. Ljumma vattnet till fingervarmt. Tillsätt oljan. Finfördela jästen i en bunke. Häll över det ljumma vattnet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl så den blir smidig. Blanda försiktigt i potatis, kantareller och lök. Strö över lite mjöl och jäs under duk i 60 min. Värm ugnen till 275°.
  3. Ta upp degen på mjölat bord och baka ut till ovala eller runda bröd. Jäs igen i 35 min. Pensla bröden med kallt vatten. Grädda på den nedersta falsen i ugnen i 10 min. Sänk temperaturen till 225°. Pensla bröden med kallt vatten igen. Grädda ytterligare i cirka 15 min.