Potatis- och kantarellbröd

Potatis- och kantarellbröd
Foto: Björn Tesch

Ett gott bröd som är bra att göra om du har kokt potatis över.

29 maj 2009
Visa mer

Du behöver

  • 2 st kokta kalla potatisar, välj vilken sort du vill
  • 1 st schalottenlök, finhackad
  • 20 g kantareller
  • 6 dl vatten
  • 0,5 dl olja
  • 25 g jäst
  • 2,5 tsk salt
  • 16 dl vetemjöl (960 g) eller vetemjöl special

Gör så här

  1. Tärna potatisarna och fräs tillsammans med schalottenlök och kantareller. Ställ åt sidan så länge.
  2. Ljumma vattnet till fingervarmt. Tillsätt oljan. Finfördela jästen i en bunke. Häll över det ljumma vattnet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl så den blir smidig. Blanda försiktigt i potatis, kantareller och lök. Strö över lite mjöl och jäs under duk i 60 min. Värm ugnen till 275°.
  3. Ta upp degen på mjölat bord och baka ut till ovala eller runda bröd. Jäs igen i 35 min. Pensla bröden med kallt vatten. Grädda på den nedersta falsen i ugnen i 10 min. Sänk temperaturen till 225°. Pensla bröden med kallt vatten igen. Grädda ytterligare i cirka 15 min.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept