Strömming med provencalsk potatissallad

30 min
4
Strömming med provencalsk potatissallad
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Från Nyhetsmorgon

Klassiskt tillagad strömming och en härlig sallad med franska vibbar. Kan serveras både som varmrätt för 4 personer och som förrätt för 8-10 personer.

21 juli 2010
Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • 12 st strömmingsfiléer
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk finhackad färsk timjan
  • 1 st vitlöksklyfta

Nicesallad:

  • 2 st potatisar
  • 1 st gul lök
  • 0,5 st paprika
  • 3 st små tomater
  • 2 msk kapris
  • 1 st citron
  • 1 dl små svarta oliver
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 st huvudsallad
  • färsk körvel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Tag bort ryggbenet på strömmingarna och lägg dem på en plåt. Pensla strömmingen med olivolja. Finhacka vitlöken och strö över med timjan. Ställ åt sidan.
  2. Skär potatisen i grova tärningar och råstek den i stekpanna på låg temperatur cirka 5 minuter.
  3. Skala och skär löken i ringar. Blanda ner dem i potatisen.
  4. Skölj paprikan och tomaterna, tärna paprikan och dela tomaterna. Tvätta citronen noga, torka och riv av skalet på den fina sidan av rivjärnet.
  5. Vänd ner paprika, tomater, kapris, citronskal och oliver i potatisen. Låt allt bli ljummet. Salta och peppra.
  6. Sätt in strömmingen i ugnen cirka 5 minuter.
  7. Lägg upp grönsaksblandningen på några salladsblad och placera sedan strömmingarna ovanpå. Garnera med körvel.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept