Lättrökt fjordlax med dillfrö och koriander rub och sallad på gurka, ramslök och edebyost

Från Nyhetsmorgon

En riktigt fin middag för den som vill anstränga sig lite extra.

14 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 200 g putsad, skinnfri ryggfilé av lax
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 1 krm krossad svartpeppar
  • 0,5 dl rökspån
  • 0,5 st gurka, skalad och urkärnad
  • 3 st ramslökar
  • 70 g Edebyost
  • 1 msk pressad citron
  • 2 tsk svensk honung
  • 1 msk rapsolja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Blanda salt, socker och peppar. Gnid in laxen med kryddblandningen och ställ svalt övernatten (cirka 12 tim).
  2. Torka laxen torr, med pappershandduk. Hetta upp röklådan med rökspånen lägg i laxen när rökutvecklingen startat ordentligt, på med locket och ta av röklådan från värmen. Låt laxen dra i 15 min. Mal koriander- och dillfrön i en mortel, gnid in laxen med kryddorna och ställ svalt.
  3. Tärna gurkan och skiva ramslöken tunt. Blanda citronsaft, honung och olja till en vinägrett. Smula osten och blanda med gurka och ramslök, smaksätt med vinägretten, salt och peppar.
  4. Hetta upp en torr stekpanna (ordentligt varmt) stek/rosta laxen på fyra sidor cirka 5-10 sekunder på varje sida. Skiva laxen, lägg upp salladen på små assietter och toppa med 2-3 skivor lax.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept