Ångkokt gösfilé

40 min
4
Från Nyhetsmorgon

Gösen uppmärksammades inte som matfisk i Sverige förrän i slutet av 1800-talet. Nu är den populär med sitt magra och välsmakande kött. Passa på när det är extrapris i butiken!

Kräsna finsmakare väljer rensade gösar på 1,5-3 kilo från kalla djupvatten under höst och vinter då fisken anses bäst.

15 november 2007
Visa mer
40 min
4

Du behöver

  • 600 g gösfilé
  • 1 l vatten
  • 1 msk salt
  • 0,25 st gurka
  • 2 st tomater
  • 2 st salladslökar
  • 50 g smör
  • 2 msk paprika- och olivblandning
  • 150 g skalade räkor

Gör så här

  1. Koka en liter lättsaltat vatten i en gryta, tillsätt gösen och ställ av grytan från värmen. Låt gösen ligga kvar i vattnet till serveringen.
  2. Skala, gröp ur och fintärna gurkan som halva sockerbitar. Ta bort kärnhusen från tomaterna men låt skalet sitta kvar. Tärna tomaterna och strimla salladslöken.
  3. Ta fram en kastrull och häll i en matsked av spadet från gösen. Tillsätt smöret och smält det. Lägg i gurkan och låt koka i 2 minuter. Tillsätt därefter salladslöken och koka i ytterligare 1 minut.
  4. Klicka i paprika- & olivblandningen och blanda ner tomaterna. Lägg till sist i räkorna i smöret och låt dem bli varma.
  5. Ta upp gösen ur vattnet och servera med några skedar räksmör. Potatis passar utmärkt till den här rätten!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept