Grön ärtsoppa med äpple och mynta

Du behöver

  • 1 st syrliga äpplen
  • 2 msk vatten
  • 1 msk socker
  • 1 bit kanel eller lite kardemumma
  • 1 bit purjo (vita delen)
  • lite smör eller olja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st potatis
  • 4 dl buljong (grönsaks- eller kyckling)
  • minst 1 kruka färsk mynta
  • 300 g gröna ärter
  • knappt 1 dl grädde (eller gräddmjölk)

Gör så här

  1. Hacka purjolök, vitlök och potatis och fräs i smör. Häll på buljong, tillsätt ärterna och låt koka mjukt. Mixa och tillsätt mynta.
  2. Skala äpplena och grovhacka dem till kompotten. Blanda 1 msk vatten och 1 msk socker i en kastrull. Tillsätt äppelbitarna och 1/2 krossad kanelstång. Koka tills äpplena börjar mosa sig lite.
  3. Skumma grädden.
  4. Servera soppan i höga glas med kompott i botten, soppa på och grädden överst.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept