Torsk på tre sätt

30 min
4

Om man fått tag på ett stort parti torsk ska man se till att använda sig av hela fisken. Efter rensning utgör till exempel skrovet en utmärkt stomme till torskfond. Här är tre goda torskrecept:

15 november 2007
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
30 min
4

Du behöver

Fond:

  • 1 bit rotselleri
  • 1 st lök
  • 1 st purjo
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 knippe timjan
  • 3 st lagerblad

Torsktartar:

  • 150 g torskkött
  • 150 g rökt lax
  • 1 bit pepparrot
  • 5 knippen dill
  • 1 dl gräslök, hackad
  • 2 st äggulor
  • salt
  • vitpeppar

Halstrade torskkinder/tungor

  • 600 g torsktungor/kinder
  • 1 msk smör att steka i
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 1 burk orökt kaviar
  • 4 st salladslök
  • knäckebröd till servering

Gör så här

  1. Torskfond: Tärna grönsakerna fint, koka upp torskskrovet i vatten och skumma väl. Tillsätt grönsaker och kryddor, låt koka 20 minuter. Sila bort grönsaker, kryddor och fisk.
  2. Torsktartar: Tärna torsken och laxen fint. Blanda med hackad dill, gräslök och äggula, smaka av med salt och peppar. Servera upp på tallrikar och garnera med dill.
  3. Halstrade torsktungor/kinder: Måtta upp mjölet i en tallrik och vänd tungorna/kinderna i mjölet. Värm upp en stekpanna och bryn fisken i smör. Krydda med salt och peppar.
  4. Strimla salladslöken. Slå över grädde i stekpannan och låt puttra lite grann. Tillsätt kaviar och salladslök, njut på vikabröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept