Ugnsbakad lax med tomat- och rucolasalsa

4

Du behöver

  • 600 g laxfilé, utan skinn
  • 1 msk smör
  • havssalt

Tomat- och rucolasalsa:

  • 1 kruka rucolasallad
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 3 st tomater
  • 1 tsk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • socker
  • salt
  • vitpeppar
  • Dijoncrème:
  • 2 msk crème fraîche
  • 1 msk dijonnaise
  • socker
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smör en ugnssäker form.
  3. Lägg laxen i formen och strö över lite havssalt. Baka laxen i ugnen i ca 8 min.
  4. Finhacka nedre delen av rucolasalladen, spara resten till garnering. Skala och hacka vitlöksklyftan. Skär tomaterna i tärningar.
  5. Lägg den hackade salladen, vitlöken och tomaterna i en skål. Tillsätt vinäger, olivolja, socker och salt. Mal över lite vitpeppar. Rör om ett par min så att det blir krämigt.
  6. Rör samman crème fraîche och dijonnaise. Smaka av med salt och socker.
  7. Lägg upp laxen med salsan. Garnera med rucola. Servera med lite dijoncrème och färsk pasta eller pressad potatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept