Soppa på karljohansvamp

4

Du behöver

  • 30 g torkad karljohansvamp
  • 1 st potatis
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 8 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl kokbar lätt crème fraîche
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • cayennepeppar
  • 2 dl mjölk

Tillbehör:

  • 0,5 st baguette
  • 4 skivor tallegio ost
  • 4 skivor bresaola (lufttorkad skinka)
  • 4 skivor prosciutto (lufttorkad skinka)
  • olivolja
  • nymald svartpeppar
  • 2 st tomater
  • 8 st svarta oliver
  • 0,5 kruka rucolasallad

Gör så här

  1. Blötlägg svampen (självklart går det bra med färsk karljohansvamp också). Skala och skär potatis och schalottenlök grovt. Skala och skiva vitlöksklyftan. Lägg det i en stekpanna tillsammans med svampen och bryn det i smör 3-4 min. Flytta över det till en gryta.
  2. Tillsätt vatten, vitt vin och buljongtärning. Låt koka ca 10 min.
  3. Skär under tiden baguetten i fyra avlånga skivor. Ringla lite olivolja över och rosta dem i en panna. Ta upp bröden och lägg på ost, bresaola och prosciutto. Droppa lite olivolja över och mal några varv med pepparkvarnen. Garnera med tomat, oliver och rucola.
  4. Rör ner crème fraîche och grädde i soppan. Låt den koka upp. Mixa soppan och smaksätt med salt och cayennepeppar.
  5. Värm mjölken och vispa upp ett skum.
  6. Servera soppan varm med mjölkskum på toppen och bröden till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept