Sallad med halstrad strömming och löjromssås

4

Du behöver

  • 8 rensade skinn- och benfria strömmingar
  • olika sorters bladsallad
  • 4 kokta mandelpotatisar
  • 1,5 rödlök
  • 1 morot
  • 1 knippe dill
  • 1 msk solrosolja
  • 1 dl crème fraiche
  • 50 g löjrom
  • fiskfond
  • salt
  • socker
  • kryddpeppar

Till morotslagen:

  • 0,25 dl ren 24-procentig ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten

Gör så här

  1. Skölj salladen väl, skaka av vattnet och torka den med hushållspapper. Riv salladen i bitar, skiva en rödlök och ställ allt åt sidan. Skala sedan moroten och skär den i slantar.
  2. Gör i ordning lagen och koka upp den. Förväll morotsslantarna 2 minuter i lagen så att de förblir knapriga.
  3. Finhacka den resterande halva rödlöken, blanda den med löjrommen och rör ner crème fraiche. Späd blandningen med fiskbuljong till lagom konsistens och smaka av med salt och några varv på pepparkvarnen.
  4. Strö salt, socker och grovmalen kryddpeppar på strömmingfiléerna och ställ dem åt sidan en stund.
  5. Skala och skiva mandelpotatisarna och blanda dem med sallad, morot och rödlök. Blanda in solrosolja och fördela salladen på fyra tallrikar.
  6. Halstra strömmingarna hastigt i varm panna, lägg dem på bädden av sallad och ringla löjromssåsen runt om. Garnera med dill och servera gärna med varmt, handbakat knäckebröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept