Risotto á la Fredrik och Brunero

4

Du behöver

Risotto á la Fredrik:

  • 3 dl risottoris (carnaroli)
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 gul lök
  • 1 kvist rosmarin
  • 4 soltorkade tomater
  • 1 dl vitt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl parmesan
  • 1 litet knippe persilja
  • 2 tomater

Risotto á la Brunero:

  • 50 g risottoris per person
  • 0,5 gul lök
  • 1 rejält knippe färsk rosmarin
  • 2 grabbnävar med finriven parmesan
  • 1 dl vitt vin
  • 6 sparrisar, skurna i bitar
  • mycket olivolja
  • 1,25 l grönsaksbuljong per 300 g ris

Gör så här

  1. Risotto á la Fredrik:
  2. Hacka löken.
  3. Häll olivolja i gryta och tillsätt lök och rosmarin. Fräs på tills löken blir genomskinlig. Ta ur rosmarinen och häll i riset. Fräs på och låt riset suga upp oljan.
  4. Strimla de soltorkade tomaterna och tillsätt dessa i grytan.
  5. Häll i vinet och rör om. Låt vinet koka in.
  6. Häll i lite buljong och låt fortsätta sjuda. Tillsätt en slev buljong så fort vätskan nästan försvunnit.
  7. Riset ska koka i totalt ca 16-18 min.
  8. Grovriv parmesan och skär ned persilja och tomat.
  9. Tillsätt parmesanen efter ca 15 min. Låt smälta ned.
  10. Lägg i tomat och persilja.
  11. Skvätt lite olja på toppen och servera.
  12. Risotto á la Brunero:
  13. Brunero använde ett risottoris som heter Roma.
  14. Grovhacka löken. Häll rikligt med olja i grytan. Häll i lök och rosmarin. Låt svettas tills att löken är genomskinlig. Ta ur rosmarinen. Häll i riset. Fräs riset i 2-3 minuter. Riset ska inte ta färg, men suga upp all olja. Häll i vinet. Låt sjuda under omrörning tills vätskan nästan försvunnit. Tillsätt den första sleven med buljong (ca 1 dl i taget) och sparrisen. Låt sjuda och rör om då och då. Tillsätt mer buljong efter hand. Det ska sjuda/koka i ca 15-18 minuter. Efter ungefär halva koktiden tillsätt hälften av parmesanen. När det är klart ska riset ska vara al dente och konsistensen ganska så rinnig. Tillsätt resten av parmesanen, häll upp på fat och droppa olivolja över och lite svartpeppar från kvarnen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept