Ljummen hummercocktail med brioche

2

Du behöver

Hummerfyllning:

  • 1 hummer, spar några bitar till garnering
  • hummersmöret från hummern
  • 2 anjovisfileer
  • 1 msk creme fraiche
  • 0,5 dl tärnat tomatkött
  • 1 msk västerbottenost, finriven
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 1 romansallad
  • salt
  • vitpeppar
  • dill

Soppan:

  • 1 dl stark skaldjursfond
  • 2 dl grädde
  • 2 msk sauternvin
  • salt
  • vitpeppar
  • mjölk till skummning

Grundrecept på Brioche:

  • 240 g ägg
  • 15 g jäst
  • 300 g vetemjöl
  • 100 g vetemjöl special
  • 8 g salt
  • 35 g socker
  • 280 g smör, rumstempererat
  • 1 ägg
  • 1 nypa salt

Gör så här

  1. Hummerfyllning och soppa:
  2. Koka samman alla ingredienser till soppan och avsluta med skummet strax innan servering.
  3. Skär hummern i små bitar spar några större bitar till garnering.
  4. Tag ur hummersmöret ur skalet.
  5. Blanda hummerbitarna med hummersmöret,anjovisen,osten,creme fraichen,tomaten och det rivna citronskalet.
  6. Smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Strimla salladen fint ,spara några blad till garnering.
  8. Fördela salladen i glasen och lägg sedan på hummer fyllningen och toppa med de fina bitarna hummer.
  9. Servera med lite flagad wästerbotten på och slå den varma skaldjursgrädden över, med mycket skummad mjölk
  10. Brioche:
  11. Blanda ägg, jäst, vetemjöl, vetemjöl special, salt och socker i en degblandare.
  12. Montera i (tillsätt lite i taget) av smöret och arbeta ihop degen.
  13. Låt degen jäsa i rumstemperatur ca två timmar. Sätt in degen i kylen i ca 24 timmar.
  14. Baka ut degen till små runda bollar, forma toppen på bullarna till en mindre boll mellan båda pekfingrarna. Tryck ner den lilla bollen i den större. Lägg bollarna i små smorda briocheformar och låt dem jäsa ytterligare två timmar.
  15. Blanda ägget med saltet och låt stå ett par minuter. Vispa ihop och pensla briocheerna.
  16. Baka av formarna i ugnen på 210 grader ca 8 minuter.
  17. Tag ut och låssa dem från formarna och låt dem svalna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept