Lättgravad laxcarpaccio med smörsås, tomat och färska örter

20

Du behöver

  • 1,5 kg laxloins laxrygg
  • 2 msk salt
  • 4 msk strösocker
  • vitpeppar
  • 1 knippe dill
  • 4 dl vitt vin
  • 2 schalottenlökar
  • 5 dl vispgrädde
  • 400 g smör
  • 6 tomater
  • Blandade örter basilika,körvel,gräslök
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 bit pepparrot

Gör så här

  1. Skär bort skinnet från laxen och putsa bort det mörka.
  2. Gnid in salt, socker och vitpeppar på laxfiléerna, så att det smälter. Gnid in med finhackad dill och ställ den i frysen så att den fryser till och blir fast.
  3. Hacka löken och slå på vinet i en kastrull, koka ner till en 1/3.
  4. Späd med grädden och koka vidare till 1/3 återstår.
  5. Skär smöret i små bitar och vispa ner några i taget tills såsen reder sig.
  6. Smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Koka upp vatten i en kastrull, skär ett snitt i tomaternas topp och doppa i kokavttnet i 10 sek, kyl ner i isvatten.
  8. Dra bort skalet och skär i klyftor, ta bort kärnhuset och tärna dem fint.
  9. Strimla örterna fint. Tomaterna, örterna och senapen läggs i såsen strax innan servering.
  10. Ta ut laxen och skär den i tunna skivor och lägg på de 20 tallrikarna.
  11. Värm såsen och smaksätt med garnityrerna.
  12. Riv pepparroten.
  13. Ställ ut laxtallrikarna på bordet, slå såsen över och toppa med pepparrot.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept