Kryddosttarte med kräftskagen och gurka

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör, kallt
  • 2 msk kallt vatten
  • 100 g vällagrad kryddost
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 200 g kräftstjärtar
  • 1 msk majonäs
  • 2 msk lätt creme fraiche
  • 1 msk finhackad dill
  • vitpeppar
  • 0,25 gurka
  • 0,5 citron
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 litet knippe dill

Gör så här

  1. Lägg mjölet i en bunke och finfördela smöret över. Arbeta degen tills den blir grynig och tillsätt vatten.
  2. Arbeta degen slät, kavla sedan ut den och fördela den på 4 formar, med ca 1 cm hög kant, gärna teflonbehandlade.
  3. Nagga med en gaffel, låt vila i kylen i 20 min.
  4. Förgrädda skalet i 10 min på 200 grader.
  5. Riv osten och blanda den med mjölken, grädden och äggen. Salta något.
  6. Fördela ostblandningen i formarna och grädda på 200 grader i ca 30-35 min.
  7. Ta ut dem ur ugnen och låt svalna något innan man tar dem ur formarna.
  8. Grovhacka kräftstjärtarna och dillen.
  9. Blandas tillsammans med creme fraiche och majonäsen.
  10. Smaksätt med salt och vitpeppar.
  11. Skala och kärna ur gurkan och tärna den fint. Grava den med en halv tsk salt och en halv tsk socker i 5 min.
  12. Slå bort vätskan och riv citronskal över.
  13. Repa lite dill till uppläggningen.
  14. Servera tarten ljummen med kräftskagen till och gurka och dill runt om.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept